Rijnlands denken en werken
Zorgcentra De Betuwe werkt op Rijnlandse wijze. Dat houdt in dat de zorg wordt gegeven door de mensen die daarover gaan. Onze collega's zijn eigenaar van de zorg, want zij kennen cliënten. Vanuit hun vakmanschap kunnen zij, samen met onze cliënten en hun familie, bedenken wat de best mogelijke zorg is. Daarom krijgen collega's bij ons maximale verantwoordelijkheid om zorgvuldig, integer en met oog voor de menselijke maat hun werk in te vullen.
Zorgteams bepalen, de rest ondersteunt
In het Rijnlands gedachtengoed ligt het eigenaarschap van de zorg waar het thuis hoort: bij de zorgmedewerkers. Let wel: dat is iets anders dan ‘verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie leggen’. Het is een wezenlijk andere manier van denken en werken: het primaat ligt bij de zorgteams en zij geven aan wat ze nodig hebben om hun werk zo goed mogelijk uit te voeren. Alle andere mensen in de organisatie zijn er alleen om hen te helpen in hun werk en hen te ondersteunen bij wat zij belangrijk vinden voor cliënten.
Dat klinkt wellicht voor de hand liggend en ik hoor u denken: maar dat doen wij toch ook? Nou, wij deden dat tot 2015 niet. We werkte in een hiërarchische pyramide, waar beleid (een mooi woord voor regels waar iedereen zich aan moet conformeren) werd bedacht door stafmedewerkers, besloten door managers en via vinklijstjes en kpi’s gemeten om het effect te bepalen. Kwaliteit was iets uniforms. Maar onze bewoners zijn individuen. Pluriform.
Ontdekken
Rijnlands gaan werken betekende een grote omkering: de teams zijn aan zet. Eerder was dat vaak andersom: de teams moesten doen wat 'de organisatie' vroeg. Deze omkering is best heel fundamenteel. De weg naar Rijnlands organiseren is daarom ook niet iets van simpel implementeren volgens een plan van aanpak en een cursus volgen. De omkering in het denken over organiseren gaat veel dieper en duurt langer. In ieder mens op een unieke manier. Je ‘ontdekt’ het als het ware.