Veel bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen hebben in hun laatste levensfase behoefte aan extra aandacht en ondersteuning. Zorgcentra De Betuwe werkt daarvoor al langere tijd samen met vrijwilligers van VPTZ Rivierenland en VPTZ Culemborg en West Betuwe. De samenwerking met VPTZ wordt de komende periode geformaliseerd en verder geïntensiveerd. Op maandag 19 april ondertekenden beide organisaties hiervoor een contract.
Samenwerkingsafspraken
“We hebben sinds 2017 een samenwerkingsovereenkomst met VPTZ Rivierenland. We zien dat dit onze samenwerking met hen verduurzaamt. Dit wilden we natuurlijk ook met VPTZ Culemborg en West Betuwe”, vertelt Maud Dijk, directeur bij Zorgcentra De Betuwe.
In het contract staan duurzame samenwerkingsafspraken, zoals contactmomenten tussen zorgmedewerkers en VPTZ-vrijwilligers, evaluatiemomenten en facilitering. Op maandag 19 april 2021 werd dit contract ondertekend door voorzitter Frits Ton en Joanneke van Aller van VPTZ Culemborg en West Betuwe en door Maud Dijk.
Waardevolle samenwerking
“De hulp van de vrijwilligers van VPTZ is voor ons en onze bewoners heel waardevol.”, vertelt Maud Dijk. De VPTZ-vrijwilligers worden onder andere ingezet op afdeling De Stroming van locatie Beatrix in Culemborg. Hier zijn meerdere kamers voor palliatieve zorg beschikbaar, waar mensen de laatste fase van hun leven door kunnen brengen. Dijk: “In de thuissituatie zijn niet altijd alle hulp en mogelijkheden voorhanden om de zorg te bieden die op dat moment nodig is. Wij kunnen dit aanvullen. Bij ons is er dag en nacht aandacht voor lichamelijke klachten, maar ook voor gevoelens van angst, verdriet en verwerking. De vrijwilligers van VPTZ en uiteraard de naasten van de bewoner zelf spelen hierin een grote rol.”
Zorg in de laatste levensfase
De behoefte van bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen naar extra aandacht en ondersteuning in hun laatste levensfase wordt vaak vervult door familie. Wanneer het netwerk van een bewoner klein geworden is of te belast raakt, is de ondersteuning van goed opgeleide en gespecialiseerde medewerkers en vrijwilligers een mooie aanvulling op de zorg. “Onze medewerkers bieden de professionele, noodzakelijke zorg. En de vrijwilligers zijn vooral aanwezig. Onze medewerkers ontbreekt het immers aan de tijd om 24 uur per etmaal bij een bewoner te blijven.”, licht Maud Dijk toe. Zo ontstaat ‘gemeenschapszorg’ voor de bewoner: de gelijkwaardige samenwerking tussen mantelzorgers, beroepskrachten en gespecialiseerde vrijwilligers.