Vandaag was het UKON-symposium 2019. Deze editie gaat voor twee medewerkers van Zorgcentra De Betuwe met een gouden randje de boeken in. Coach Heidi van Roosenmaallen en praktijkopleider Monique Steehouwer ontvingen namelijk de Hans van den Bosch-prijs voor hun workshop 'Het goede gesprek over een dilemma in de zorg'. Wij zijn apetrots!
Hans van den Bosch-prijs
Elk jaar wordt tijdens het UKON-symposium de Hans van den Bosch-prijs uitgereikt. Dit jaar ging het om de onderzoeksessie of (mini) workshop die het meest vernieuwend, inspirerend en van toegevoegde waarde is voor de kwaliteit van de zorg. Deelnemers van het symposium konden hun stem uitbrengen. De workshop van Heidi en Monique bleek bijzonder goed uit de verf te komen.
Het goede gesprek over een dilemma in de zorg
Binnen Zorgcentra De Betuwe houden we regelmatig moreel beraad. Wij noemen dit ook wel 'Het goede gesprek' over een dilemma in de zorg. In de workshop voerden Heidi en Monique zo'n gesprek met de deelnemers, waarbij ze gebruikmaakten van de zogenoemde dilemma-methode. Dit is een oplossingsgerichte methode voor ethische reflectie. Deelnemers konden een casus inbrengen om te bespreken en er werd geanticipeerd op andere vragen en gesprekken.
Het UKON-symposium
Het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) is een samenwerking tussen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc en 15 zorgorganisaties, waaronder Zorgcentra De Betuwe. Ieder jaar organiseert UKON een symposium voor de medewerkers van de aangesloten organisaties.
Het thema van het symposium op 9 april 2019 was ‘Laten we het vandaag hebben over...!’, waarbij de onderwerpen intimiteit en seksualiteit, dood en afscheid, boosheid en verdriet bespreekbaar gemaakt werden. Er was een theatervoorstelling over het thema boosheid en verdriet en een seksuoloog werd geïnterviewd over intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis. Vervolgens konden aanwezigen meedoen aan workshops, onderzoeksessies en belevingsworkshops.