Bij mensen met dementie is het belangrijk om duidelijk te maken dat de maaltijd gaat beginnen. Bijvoorbeeld door van de zithoek naar een gedekte tafel te lopen, door te beginnen met gebed of door ‘eet smakelijk’ te zeggen.
Bij het dekken van de tafel is voldoende contrast tussen het bord, eten en bestek erg belangrijk. Schep het eten aan tafel op: de eters houden de zeggenschap over de hoeveelheid eten op hun bord. Nog eens opscheppen voelt minder bezwaarlijk als ze zien hoeveel eten er nog in de pan zit. Zo krijgen ze ook te zien wat de maaltijd inhoudt. Soms herinneren mensen met dementie zich niet meer de benaming van die kleine, groene balletjes, terwijl later blijkt dat zij doperwtjes juist wel kunnen waarderen.
Ook de sfeer is belangrijk tijdens het nuttigen van de maaltijd. Voorkom onnodige prikkels! Wanneer er rust is, kunnen mensen met dementie zich meer focussen op de maaltijd. Tot slot heeft het een positief effect op het eetgedrag als u bij mensen met dementie gaat zitten om te helpen met eten.