Sandra Rigter (54) werkt als coördinator Vrijwilligers Informatie Punt bij ElkWelzijn voor de gemeente Culemborg. Zij is er zowel voor vrijwilligers als voor de organisaties in Culemborg.
Diversiteit aan vrijwilligers
Als coördinator speelt Sandra in op de vragen en behoeften in Culemborg. “Ik bied informatie, advies, deskundigheidsbevordering en ik zorg voor goede matches.” De diversiteit aan vrijwilligers blijft Sandra inspireren. “Ik doe dit werk al heel lang, omdat het zo leuk blijft. Inmiddels werk ik acht jaar bij ElkWelzijn, maar daarvoor deed ik soortgelijk werk bij andere organisaties. Ik vind mensenwerk gewoon heel leuk.” Sandra merkt dat vrijwilligers steeds belangrijker zijn, zeker ook in zorg en welzijn. “Je ziet dat de professionele zorg worstelt door de tekorten. Er wordt een groter beroep op vrijwilligers gedaan. En in het algemeen is samenwerken belangrijker dan ooit.”
Stappen zetten in je eigen proces
Volgens Sandra is er meestal een aanleiding om vrijwilligerswerk te gaan doen. Bijvoorbeeld omdat je verhuist, met pensioen gaat of vanwege een ingrijpende gebeurtenis. “Natuurlijk doe je vrijwilligerswerk voor anderen, maar je doet het ook echt voor jezelf. Vrijwilligerswerk helpt om stappen te zetten in je eigen proces. Zo kan het je helpen om je snel thuis te voelen in Culemborg, een netwerk op te bouwen en nieuwe mensen te leren kennen of je vindt jezelf opnieuw uit. Ik heb veel vrijwilligers zien groeien door het vrijwilligerswerk. En als je werk doet wat bij je past, krijg je er veel energie voor terug.”
Culemborg voor Elkaar
Met Culemborg voor Elkaar gaat ElkWelzijn mee in de nieuwste trends. “Voorheen was het werven van vrijwilligers vooral vacaturegericht. Nu gaat het uit van het individu. Via de website van Culemborg voor Elkaar kun je jouw hulp aanbieden of hulp zoeken. Daarbij kun je filteren op interesse, frequentie en postcode, voor hulp in de buurt. Dit stimuleert wederkerigheid en het creëert het bewustzijn dat iedereen iets voor een ander kan betekenen. Zo is er een vrijwilliger die gastvrouw is bij een ontmoetingscentrum en zelf hulp krijgt van een schuldhulpmaatje.”
Trots op Culemborg
Volgens Sandra is Culemborg een vrijwilligersstad. “We kennen veel trouwe vrijwilligers. Zo’n een op de drie inwoners doet vrijwilligerswerk. Het is een hechte, actieve stad met een compact, overzichtelijk netwerk. Dat blijkt al uit het feit dat er in tien maanden tijd een crisisnoodopvang in Culemborg is opgezet. Uit allerlei hoeken werd hulp aangeboden, iedereen deed dat met een eigen motivatie en vanuit een eigen achtergrond. Diverse mensen ontmoetten elkaar en dat bracht nieuwe ideeën. Zo’n sneeuwbaleffect, dat is het allermooiste.”
Dat is ook wat Sandra graag bereikt in de samenwerking met Zorgcentra De Betuwe. “We zorgen voor aardig wat kruisbestuivingen. In de Week tegen Eenzaamheid organiseren we bijvoorbeeld samen een knuffelmiddag bij Beatrix en Kulenburg. Zorgcentra De Betuwe is een fijne partner waar je op kunt rekenen.”